Kocham odwróconą tartę. Lekko zmodyfikowałam przepis, dodając migdały i powstało coś pysznego!
Składniki:
4 średniej wielkości jabłka (obrane)
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
płatki migdałowe
łyżka wody
2 żółtka
szczypta soli
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mielonych migdałów
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie zajmijcie się jabłkami. Formę na tartę ustawcie na gazie (ja wykorzystałam patelnię z metalową rączką). Skarmelizujcie masło z cukrem. Pokrójcie jabłka. Wyjątkowo - na ogół tak nie robię - mieszałam jabłka. Jak jabłka będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na jabłka. Starajcie się podwinąć ciasto pod jabłka.
Polecam też jabłka w kruchym cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz