Uwielbiam pasztety i wątróbkę. Pasztet z wątróbek dobrze doprawiony jest znakomity!
Składniki:
750 g drobiowych wątróbek
3 jajka
4 łyżki śmietany 12 proc.
sól
pieprz
zioła prowansalskie
liść laurowy i ziele angielskie (w proszku)
4 łyżki gęsiego smalcu (lub inny tłuszcz)
4 łyżki bułki tartej (1 łyżka do obsypania formy)
2 łyżki mąki pszennej
pieprz zielony marynowany (12 ziarenek)
kieliszek brandy
Przygotowanie:
Wrzućcie wszystko do malaksera i zmiksujcie na niskich
obrotach aż uzyskacie gęstawą płynną masę. Formę wysmarujcie gęsim smalcem i
obsypcie bułką tartą. Wlejcie masę i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 150
stopni przez 60 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i dopieczcie pasztet przez 30-60 minut w
zależoności od wielkości formy.
Polecam też przepis na pasztet z cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz