poniedziałek, 8 października 2012

Pasztet z cukinii - jak zrobić

Sezon na cukinię powoli się kończy. Ale jeszcze można wyczarować różne smakowitości jak pasztet z cukinii.



Składniki:
cukinia
kawałek dyni
1/2 szklanki bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz
suszone warzywa
oliwa z oliwek



Przygotowanie:
Cukinię zetrzyjcie na tarce. Dodatkowo dodałam kawałek tartej dyni. Odsączcie, tak by mieć 2 szklanki tartych warzyw. Dodajcie bułkę tartą, jajka i przyprawy. Wymieszajcie aż powstanie jednolita masa.



Formę nasmarujcie oliwą z oliwek i posypcie bułką tartą. Masę przełóżcie do formy. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 h. Pod koniec wierzch nasmarujcie oliwą, żeby się zrumienił  i zwiększcie temperaturę do 200 stopni.  Pasztet z cukinii jest rewelacyjny.



1 komentarz: