piątek, 12 października 2012

Duszona cukinia - przepis

Duszoną cukinię można robić na tysiące sposobów. Tym razem cukinia z przyprawami hinduskimi.



Składniki:
średniej wielkości cukinia
2 ząbki czosnku
pomidory z puszki pokrojone w kostkę
suszone warzywa
kwiat gałki muszkatołowej
czarnuszka
kolendra świeża
nasiona kolendry
kurkuma
curry
brązowa sproszkowana gorczyca
kmin rzymski
pieprz
oliwa z oliwek



Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie w kostkę. Do rondla wlejcie oliwę z oliwek (około 3 łyżek) i podsmażcie cukinię. Jak zacznie się rumienić dodajcie pomidory z puszki, suszone warzywa, posiekany czosnek i przyprawy. Oczywiście możecie dodać własną mieszankę przypraw - ja eksperymentuję z nowymi przyprawami, więc nie żałuję ;) Po 20 minutach duszona cukinia jest gotowa, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach podawana z ryżem.



Polecam też przepis na prostą zapiekankę z cukinii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz