piątek, 4 stycznia 2013

Wołowina w papryce i śmietanie - przepis

Uwielbiam mięso wołowe. Z dobrze przygotowaną wołowiną mało co może konkurować.





Składniki:

1/2 kg wołowiny (pręga wołowa)
2 szalotki
słodka i ostra papryka
pieprz
sól
listek laurowy
ziele angielskie
oliwa z oliwek
3 łyżki śmietany do zupy i sosów
woda (szklanka)
mąka



Przygotowanie:

Na oliwie podsmażcie drobno pokrojoną szalotkę. W rondelku zagotujcie wodę, dodajcie wszystkie przyprawy (poza solą)  i szalotkę. 




Wołowinę pokrójcie na drobne kawałki, obtoczcie w mące i podsmażcie na patelni. Przełóżcie do rondelka i duście przez około 30-40 minut. Śmietanę wymieszajcie z solą i dodajcie do sosu. Duście jeszcze przez 15 minut. 



Duszona pręga wołowa będzie Wam smakować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz