Kto jada sałatki ten piękny i gładki. Sałatka z rukoli, z serem pleśniowym i pysznym dressingiem jabłkowo-pomarańczowym jest pyszna i zdrowa.
Składniki:
rukola
sok z 1 pomarańczy (świeżo wyciśnięty)
sok z 1/2 cytryny
ser pleśniowy
sól
pieprz
płaska łyżeczka cukru
2 łyżki octu winnego (ja użyłam z czarnego bzu)
2 jabłka
Przygotowanie:
Jabłka obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Wrzućcie do rondelka. Dodajcie ocet, cukier, sok z pomarańczy i sok z cytryny. Gotujcie tak długo aż jabłka zmiękną. Odcedźcie wywar, a jabłka przetrzyjcie przez drobne sito. Przetarte jabłka połączcie z wywarem i gotujcie tak długo aż przybierze konsystencję sosu. Ostudźcie.
Rukolę umyjcie i osuszcie. Ser pleśniowy pokruszcie na kwałki i posypcie nim rukolę. Sos doprawcie solą i pieprzem i polejcie nim rukolę.
Sałatka z rukoli, sera pleśniowego z aromatycznym sosem pomarańczowym jest świetnym dodatkiem do każdego dania.
Polecam też przepis na kaczkę w pomarańczach.
Uwielbiam rukolę, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńjest zaskakujące - polecam
OdpowiedzUsuń