wtorek, 8 stycznia 2013

Kruche ciasteczka ze skwarek - babciny przepis

Pamiętam jak byłam mała i babcia robiła mi pyszne ciasteczka ze skwarek. Odtworzyłam przepis. Wyszły bardzo dobre, ale babcine były o niebo lepsze. 


Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
30 dag skwarek ze słoniny
2 jajka
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie: 
Skwarki dwukrotnie zmielcie w maszynce z drobnym sitkiem. Do mąki wymieszanej z proszkiem dodajcie jajka, skwarki i cukier. Wyróbcie wszystko na gładkie, ale dość twarde ciasto.  Ciasto rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawajcie ciasteczka i przekładajcie na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciastka się zrumienią (20-25 minut). Moja babcia miała specjalną przystawkę do maszynki,  dzięki której wychodziły jej prostokątne równiutkie ciasteczka. Nie mam też pewności, czy dodawała proszek do pieczenia. 



2 komentarze:

  1. Moja babcia robiła takie same tylko inaczej kształtowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie miałam pomysłu, dlatego zrobiłam okrągłe, mojej babci były prostokątne we wzorki

      Usuń