Pamiętam jak byłam mała i babcia robiła mi pyszne ciasteczka ze skwarek. Odtworzyłam przepis. Wyszły bardzo dobre, ale babcine były o niebo lepsze.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
30 dag skwarek ze słoniny
2 jajka
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Skwarki dwukrotnie zmielcie w maszynce z drobnym sitkiem. Do mąki wymieszanej z proszkiem dodajcie jajka, skwarki i cukier. Wyróbcie wszystko na gładkie, ale dość twarde ciasto. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawajcie ciasteczka i przekładajcie na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciastka się zrumienią (20-25 minut). Moja babcia miała specjalną przystawkę do maszynki, dzięki której wychodziły jej prostokątne równiutkie ciasteczka. Nie mam też pewności, czy dodawała proszek do pieczenia.
Moja babcia robiła takie same tylko inaczej kształtowała
OdpowiedzUsuńja nie miałam pomysłu, dlatego zrobiłam okrągłe, mojej babci były prostokątne we wzorki
Usuń