piątek, 11 stycznia 2013

Pastiera - sernik neapolitański - przepis


Sernik neapolitański to tradycyjny wielkanocny włoski deser. To nic innego jak sernik z przenicą. Jest dość pracochłonny, ale warto go zrobić.





Składniki: 
1/2 kg mąki pszennej
6 jaj
3 żółtka
1,5 szklanka cukru
kostka masła
ekstrakt waniliowy lub laska wanilii
450 g ugotowanej pszenicy
szklanka mleka
1/2 kg ricotty
rodzynki
owoce kandyzowane


Przygotowanie:
Ugotowaną (gotujcie w dużej ilości wody aż pszenica zmięknie) pszenicę ugotujcie w mleku. Ostudźcie. Ricottę zmiksujcie z 300 g cukru. Dodajcie 3 jajka i żółtka. Dodajcie pszenicę, rodzynki, owoce kandyzowane i wanilię. Z masła, 3 jajek, mąki i 200 g cukru zróbcie kruche ciasto. Wstawcie na pół godziny do lodówki. Formę wysmarujcie tłuszczem  i wylepcie kruchym ciastem (jak Wam zostanie ciasto, możecie je zamrozić i mieć na przyszłość). Wyłóżcie masę. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. 




Dla tych, którzy nie lubią siedzieć w kuchni zbyt długo, polecam ekspresowe ciastka



3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam, ale słyszałam, że jest pyszy :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. jest wspaniały tylko pracochłonny... ale choć raz warto zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, bardzo ciekawe ciacho. Jak mnie kiedyś natchnie na długie godziny w kuchni, to upiekę :)

    OdpowiedzUsuń