środa, 25 marca 2015

Sałatka z ośmiornicy i kalmarów



Sałatka z owoców morza  - coś dla dbających o linię :)


Składniki:
ośmiornica
kalmary
papryka
mała szalotka
orzechy włoskie
oliwa
ząbek czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
zioła do smaku


Przygotowanie:
Ośmiornicę i kalmary ugotujcie w osobnych garnkach w lekko  osolonej wodzie. Kalmary około 20 minut, ośmiornicy dajcie 10 minut więcej. 


Ośmiornicę pokrójcie na kawałki, dodajcie kalmary w całości, pokrojoną paprykę, cebulę i orzechy. Z oliwy, soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę czosnku zróbcie sos. Doprawcie solą i pieprzem. Sałatka z owoców morza powinna przemacerować się minimum 2 godziny. Wtedy jest najlepsza :)



środa, 4 marca 2015

Kalmary - najprostszy przepis - genialne

Nie ma nic prostszego niż kalmary smażone na maśle z czosnkiem i winem.




Składniki:
1 kg kalmarów (oczyszczonych) - mogą być mrożone
3 ząbki czosnku
masło klarowane
oliwa
sól
pieprz
lampka białego wina






Przygotowanie:
Kalmary podsmażcie na maśle z oliwą. Krótko na dość intensywnym ogniu. Dodajcie wino. Jak sos zacznie gęstnieć przyprawcie solą i pieprzem. Kalmary z winem i czosnkiem podawajcie na ciepło.