sobota, 1 grudnia 2012

Naleśniki biszkoptowe - jak zrobić



Kocham naleśniki. Naleśniki biszkoptowe mają jedyny w swoim rodzaju aromat.



Składniki:
2 jajka
mąka
łyżeczka cukru
tłuste mleko
olej
masło


dodatki opcjonalne:
ser biały, żółtko, wanilia, cukier, śmietana, białe wiśnie w syropie



Przygotowanie:
Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na pianę. Mąkę przesiejcie. Dodajcie do mąki mleko, żółtka, cukier, 1 łyżkę oleju - nie podaję proporcji, bo chodzi o uzyskanie tzw. ciasta naleśnikowego. Zmiksujcie. Na koniec dodajcie ubite białka. Odstawcie na 1/2 godziny. Naleśniki smażcie na mieszance masła i oleju. Nie używajcie blaszanych patelni, tylko takie, które mają grube dno.

Do naleśników zrobiłam nadzienie ze zmiksowanego białego sera, śmietany, żółtka, cukru i wanilii. Wierzch dekorowałam tłustym twarożkiem domowej roboty i gruzińskimi białymi wiśniami w syropie Rewelacja!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz