Składniki:
2 jajka
mąka
łyżeczka cukru
tłuste mleko
olej
masło
dodatki opcjonalne:
ser biały, żółtko, wanilia, cukier, śmietana, białe wiśnie w syropie
Przygotowanie:
Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na pianę. Mąkę przesiejcie. Dodajcie do mąki mleko, żółtka, cukier, 1 łyżkę oleju - nie podaję proporcji, bo chodzi o uzyskanie tzw. ciasta naleśnikowego. Zmiksujcie. Na koniec dodajcie ubite białka. Odstawcie na 1/2 godziny. Naleśniki smażcie na mieszance masła i oleju. Nie używajcie blaszanych patelni, tylko takie, które mają grube dno.
Do naleśników zrobiłam nadzienie ze zmiksowanego białego sera, śmietany, żółtka, cukru i wanilii. Wierzch dekorowałam tłustym twarożkiem domowej roboty i gruzińskimi białymi wiśniami w syropie Rewelacja!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz