poniedziałek, 9 stycznia 2017

Jak uwędzić ryby w domu bez wędzarni? - oto prosty sposób





Przygotowanie:
Na dno woka należy położyć kawałek folii aluminiowej albo małą tackę grillową. I sypać: 1 łyżka cukru, 1 łyżka czarnej gruboliściastej herbaty, gałązka rozmarynu, parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, parę liści laurowych. Nad tym wstawić mały ruszt, ułożyć osolone sprawione rybki (u nas sielawy), przykryć i włączyć mały gaz. Co pewien czas sprawdzić czy zioła się dymią. Nie powinny się palić/żarzyć, więc uważajmy na temperaturę. Gdy dymu będzie sporo, można wyłączyć płomień i zostawić do wystygnięcia - ale ciepłe rybki są bardzo dobre. Wok żeliwny jest dobry do tego celu, ponieważ przewodzi znakomicie ciepło - rybki się i pieką, i wędzą. 
Ponieważ ryby są różnej wielkości, trzeba sprawdzać co jakiś czas, czy są dobre.
Nasze ryby wędziliśmy około godziny.


2 komentarze:

  1. Ciekawe, nigdy tego nie próbowałam. Ale na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę polecam. Smakują wyśmienicie, tylko doradzam niezbyt duże ryby. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń