środa, 5 sierpnia 2015

Kiszone zielone pomidory



Zielone pomidory są pyszne, a przepis na kiszone zielone pomidory dzieciennie prosty. 



Składniki:
zielone pomidory
pół litra przegotowanej wody
4 pełne łyżeczki soli
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
estragon
czosnek
koper




Przygotowanie:
Pomidory ułożyć w słoiku. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać wodą wymieszaną z solą. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. W zimę jak znalazł.


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł z tymi kiszonymi pomidorami,dla mnie to nowość;;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to również nowość, nigdy nie słyszałam o nich, a co można z nich zrobić? Zapraszam również na mojego bloga http://edellka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pomidory robił mój pradziadek Dionizy. To rodzaj przekąski. Jak ogórki. Są naprawdę dobre. Świetnie smakują z dodatkiem papryki. Ale na początek proponuję wersję bez dodatków. Pozdrawiam i zaglądam na Pani bloga :)

      Usuń