środa, 19 sierpnia 2015

Wino z róży


Wino z owoców dzikiej róży to rarytas. Wiem, wiem, że wino jest tylko z winogron, ale zróbmy odstępstwo dla wina różanego.


Składniki: 5 kg owoców
4-5 l wody
2 kg cukru
drożdże winne (madera)



Przygotowanie:
Pożywkę drożdżową przygotujecie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.




Umyte i oczyszcone owoce róży włóżcie do "gąsiora". Zagotowaną wodę wymieszajcie z cukrem. Jak się przestudzi, przelejcie do słoja. Dodajcie drożdże. Słój zamknijcie korkiem z rurką fermentacyjną. 



Po 2-3 tygodniach zamieńcie go na korek owinięty watą. Po 5 tygodniach ściągnijcie winą (najlepiej za pomocą plastikowego wężyka). Po 3 miesiącach odciągnijcie wino jeszcze raz (pozbędziecie się w ten sposób osad). W książkach z przepisami staropolskimi radzą, by pulpę z róży zalewać do 3 razy. Wtedy wino jest najlepsze.
Wino z owoców dzikiej róży ma delikatny, lekko słomkowo-miodowy kolor, delikatny zaskakujący smak.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz