niedziela, 10 stycznia 2016

Kaczka faszerowana długo pieczona - genialna!!!


Kaczka faszerowana wątróbką i mielonym mięsem, podana z kaszą gryczaną jest przepyszna. 


Składniki:
kaczka
1/2 kg mięsa mielonego
20 dag wątróbki
3 jajka
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
olej


Przygotowanie:
Wątróbkę podsmażcie na oleju na złoto z obu stron. Pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z mielonym mięsem. Doprawcie solą, pieprzem i dużą ilością pokrojonej natki pietruszki. Nadziejcie kaczkę. Żeby nadzienie nie wypadało, użyjcie wykałaczek. 


Z wierzchu kaczkę natrzyjcie majerankiem. Pieczcie pod przykryciem w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. 


Na koniec zwiększcie temperaturę i zdejmijcie przykrycie, by kaczka się zrumieniła. 


Krójcie solidne plastry. 


Podana z kaszą gryczaną i dobrym winem smakuje genialnie!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz