środa, 12 sierpnia 2015

Sałatka z zielonych pomidorów



Sałatka z zielonych pomidorów w czasach PRL była dość popularna. Dziś nieco zapomniana, warto wypróbować przepis, bo jest bardzo pyszna. Pamiętajcie, żeby nie jeść za dużo, gdyż w zielonych pomidorach zawarta jest solanina.




Składniki:
1 kg zielonych pomidorów
1/2 kg cebuli
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego
1 dag cukru
3 dag soli
gorczyca, pieprz, liść laurowy




Przygotowanie:
Pomidory zanurzcie we wrzątku, potem w zimnej wodzie. Zdejmijcie skórkę (nie będzie łatwo). Pokrojoną w plastry cebulę zanurzcie na chwilę we wrzątku. Pokrojone pomidory układajcie warstwami z cebulą w słoikach. Z pozostałych składników ugotujcie zalewę octową. Po wystudzeniu zalejcie słoiki.
Pasteryzujcie (75 stopni C) przez 25 minut. Uwielbiam sałatkę z niedojrzałych pomidorów. 





1 komentarz: