Składniki:
1 kg cytryn
1/2 litra spirytusu
2 szklanki cukru
4 szklanki wody
laska wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie umyjcie. Obierzcie skórki z cytryn i wyciśnijcie sok. Wodę zagotujcie z cukrem.
Do ostudzonej wody dodajcie wyciśnięty dok z cytryny i skórki. Przelejcie do słoja i odstawcie w ciemne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie dodajcie spirytus. Po miesiącu usuńcie skórki i przelejcie nalewkę do butelek. Ja dodaję jeszcze laskę wanilii dla podbicia aromatu. Cytrynówka jest obłędnie dobra. Zaręczam, że posmakuje każdemu.
Polecam też przepis na nalewkę z białych porzeczek.
po 2 tygodniach w słoju mi spleśniało :(
OdpowiedzUsuńniestety, nie mam pomysłu dlaczego :(
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJa trzymałam w temperaturze pokojowej. Nie wiem w jakiej temperaturze Pani trzymała cytryny.
OdpowiedzUsuńW którym momencie należy dodać laskę wanilii?Do całości już po odcedzeniu ?
OdpowiedzUsuńja dodaję na końcu, po odcedzeniu, wanilia jest delikatna i łatwo utracić jej aromat.
UsuńPo miesiącu usunąć skórki licząc od momentu wlania spirytusu? Czy czas 2-3 tygodniowego stania też się wlicza?
OdpowiedzUsuńCo do pleśni w słoiku, to podobno czasem może to być wina niedomytego, niewyparzonego słoika, lub innych narzędzi. Co więcej używając tej samej łyżki do przyrządzania różnych smakołyków trzeba być pewnym, że została przynajmniej opłukana, bo jeśli nie, to wtedy najczęściej pojawia się pleśń
Od momentu wlania spirytusu.
Usuń