niedziela, 20 stycznia 2013

Migdałowa tarta tain - jak zrobić


Kocham odwróconą tartę. Lekko zmodyfikowałam przepis, dodając migdały i powstało coś pysznego!





Składniki:
4 średniej wielkości jabłka (obrane)
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
płatki migdałowe


ciasto:
łyżka wody
2 żółtka
szczypta soli
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mielonych migdałów




Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 1/2 godziny.  W tym czasie zajmijcie się jabłkami. Formę na tartę ustawcie na gazie (ja wykorzystałam patelnię z metalową rączką). Skarmelizujcie masło z cukrem. Pokrójcie jabłka. Wyjątkowo - na ogół tak nie robię - mieszałam jabłka. Jak jabłka będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na jabłka. Starajcie się podwinąć ciasto pod jabłka.




Formę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25-30 minut. Potem weźcie duży talerz i jednym ruchem odwróćcie tartę, tak by jabłka znalazły się na górze. Posypcie płatkami migdałowymi. Boska. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz