wtorek, 22 stycznia 2013

Pasztet z drobiowych wątróbek z brandy - przepis

Uwielbiam pasztety i wątróbkę. Pasztet z wątróbek dobrze doprawiony jest znakomity!



Składniki:
750 g drobiowych wątróbek
3 jajka
4 łyżki śmietany 12 proc.
sól
pieprz
zioła prowansalskie
liść laurowy i ziele angielskie (w proszku)
4 łyżki gęsiego smalcu (lub inny tłuszcz)
4 łyżki bułki tartej (1 łyżka do obsypania formy)
2 łyżki mąki pszennej
pieprz zielony marynowany (12 ziarenek)
kieliszek brandy





Przygotowanie:
Wrzućcie wszystko do malaksera i zmiksujcie na niskich obrotach aż uzyskacie gęstawą płynną masę. Formę wysmarujcie gęsim smalcem i obsypcie bułką tartą. Wlejcie masę i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 60 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni  i dopieczcie pasztet przez 30-60 minut w zależoności od wielkości formy. 





Polecam też przepis na pasztet z cukinii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz