wtorek, 29 stycznia 2013

Tarta z karmelizowaną cebulką - przepis

Tarty mogłabym jeść codziennie. Tarta z ciasta francuskiego z cebulką jest prosta i pyszna.




Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
3-4 cebule
oliwa
ocet balsamiczny
sól
pieprz
szczypta majeranku
2 łyżki cukru
śmietana 18 proc - 1/2 szklanki
1/4 szklanki jogurtu greckiego
jajko




Przygotowanie:
Blachę wysmarujcie oliwą. Obrane cebulki pokrójcie w ósemki. Wyłóżcie je na blasze, posypcie cukrem i polejcie delikatnie octem balsamicznym.




Karmelizujcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mnie zajęło to około 30 minut. Z joguru, śmietany, jajka przygotujcie gładki sos. Doprawcie solą i pieprzem. Formę do tarty nasmarujcie oliwą. Wyłóżcie ciasto francuskie. Podpieczcie je przez 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wyłóżcie skarmelizowaną cebulkę (ja dodałam odrobinę pokrojonego pora). Zalejcie wszystko śmietaną z jogurtem i jajkiem. Na wierzchu zróbcie kratkę z ciasta.


Pieczcie w temp. 180 stopni aż masa się zetnie.


Tarta z karmelizowaną cebulką smakuje świetnie i błyskawicznie znika.



Polecam też przepis na tartę z kaszą gryczaną

2 komentarze: