poniedziałek, 10 września 2012

Domowe pesto - jak zrobić





Przepadam za bazylią. Pesto mogłabym jeść niemal codziennie. Jak zrobić świeże pesto z polskich składników? Nic prostszego.


Składniki:
pęczek bazylii
garść migdałów
oliwa z oliwek
pieprz
odrobina parmezanu



Przygotowanie:
Bazylię dokładnie umyjcie i osuszcie. Ja do pesto wykorzystuję jedynie listki. Łodygi bazylii mogą być łykowate. Przekładam listki bazylii do blendera, zalewam odrobiną oliwy i miksuję.



Dodaję migdały (zamiast orzeszków piniowych), pieprz i parmezan (ilość według uznania, dla podbicia smaku) i jeszcze trochę oliwy (trzeba kontrolować ilość, żeby pesto nie było za gęste).


Pesto podałam z makaronem radziwiłłowskim (z 20 jajek od zielononóżek, bez dodatku wody) i posypałam tartym parmezanem. Pesto domowej roboty jest obłędnie dobre.





1 komentarz: