piątek, 6 września 2013

Roladki z bakłażana


Jeśli lubicie bakłażany roladki z bakłażana pewnie Wam posmakują. Niestety są dość pracochłonne.


Składniki:
bakłażan
oliwa
3 ząbki czosnku
ricotta
sól
pieprz
pieprz czerwony
ocet balsamiczny
zioła (świeża bazylia, tymianek, oregano...)



Przygotowanie:
Bakłażana pokrójcie na wzdłuż na cienkie plastry. Posypcie obficie solą i odstawcie na 2 godziny. Po tym czasie wodę odlejcie. Z 2 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę), oliwy (3-4 łyżki), octu balsamicznego (2 łyżki) przygotujcie marynatę. Bakłażany osuszcie ręcznikiem i dokładnie wymieszajcie z marynatą. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut aż zmiękną i zaczną się rumienić. 


Ricottę przyprawcię solą, pieprzem, pieprzem czerwonym (dokładnie rozetrzyjcie go w dłoniach), dodajcie przeciśnięty ząbek czosnku i posiekane zioła. Nakładajcie masę na ostudzone bakłażany i zwijajcie w roladki. Wstawcie do lodówki na 2 godziny. Roladki bakłażanowe są pyszne. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz