czwartek, 5 września 2013

Tarta z gruszkami w winie - pyszna

Tarty robi się prosto i szybko. Sezon na gruszki kończy się powoli - spieszcie się. 


Składniki:
ciasto filo
oliwa
masło
kg gruszek
cukier puder
1/2 szklanki czerwonego wina
szczypta cynamonu
125 ml śmietany
2 jajka



Przygotowanie:
Płat ciasta philo przesmarujcie masłem (roztopionym), na wierzch połóżcie kolejny płat ciasta fillo i posmarujcie go masłem. Powtórzcie czynność. Wierzch posmarujcie masłem. Ciastem wyłóżcie formę posmarowaną masłem. Podpieczcie w piekarniku (150 stopni, 10 minut). Gruszki obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie. W rondlu podgrzejcie wino z 1 łyżką cukru pudru i szczyptą cynamonu. Jak wino zredukuje się odrobinę, dodajcie gruszki. Kiedy gruszki zmiękną, przełóżcie je na podpieczone ciasto (bez pozostałego syropu). Polejcie je rozmieszaną śmietaną z jajkami i 1 łyżką cukru pudru. Pieczcie w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Tartę możecie podawać polaną zredukowanym winem z gruszek. Tarta gruszkowa na cieście filo jest bardzo smaczna, ale trochę pracochłonna. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz