piątek, 29 czerwca 2012

Kawior po żydowsku czyli wątróbka z jajkami

Uwielbiam wątróbkę. Nie lubiłam jej przez lata. Do momentu aż zjadłam naprawdę dobrze przyrządzoną. Najbardziej lubię cielęcą w białym winie, ale dziś przepis na wspaniałą przystawkę z wątróbki, czyli kawior po żydowsku.

Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 cebula
2 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa




Przygotowanie:
Na oliwie podsmażcie umyte i oczyszczone wątróbki. Pamiętajcie, żeby smażyć je krótko, żeby nie były twarde. Z ugotowanych jajek usuńcie żółtka. Białka posiekajcie drobno. Żółtka rozetrzyjcie widelcem na gładką masę. Cebulę pokrójcie drobno i delikatnie podsmażcie na oliwie. Użyłam szalotki. Ostudzone wątróbki posiekajcie drobno, dodajcie cebulkę, białka jajek, masę z żółtek, natkę (nie miałam natki, dodałam odrobinę soli pietruszkowej, niestety, to nie to samo...). Wymieszajcie  - najlepiej ręką. Doprawcie solą i pieprzem. Można dodać odrobinę cynamonu - ja tego nie robię - ponieważ wszystkie potrawy z cynamonem kojarzą mi się z szarlotką....



Wiem, wiem - nie wygląda najlepiej, ale smakuje wspaniale. Poza tym można formować z powstałej masy kulki, albo łyżką łódeczki.

3 komentarze:

  1. Niestety to zdjecie za nic w swiecie by mnie nie przekonalo do realizacji tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, ale prosze mi wierzyc - smakuje obłędnie - jak się lubi wątróbkę ;)

      Usuń
  2. Dzisiaj miałam możliwość zjedzenia kawioru po żydowsku w restauracji regionalnej jako"czekadełko".Smak super, dzieci zachwycone. Jako smarowidło polecam.

    OdpowiedzUsuń