poniedziałek, 11 marca 2013

Wielkanocna biała kiełbasa w piwie - przepis


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Biała kiełbasa to podstawa. Można ją podać w mniej tradycyjnej formie.


Składniki:
biała kiełbasa
piwo - butelka
3 łyżki miodu
garść rodzynek
majeranek




Przygotowanie:
Kiełbasę umyjcie i ponacinajcie (dzięki temu cały tłuszcz wytopi się). Przełóżcie białą kiełbasę do formy do pieczenia. Wymieszajcie piwo i miód i zalejcie nimi kiełbasę. Posypcie rodzynkami i majerankiem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Raz na jakiś czas przekręcajcie kiełbasę na drugą stronę. 




Pieczcie tak długo, aż piwo z miodem stworzą dość gęsty sos. Biała kiełbasa w piwie smakuje rewelacyjnie z chrzanem.





1 komentarz: