wtorek, 12 marca 2013

Wielkanocne jajka po chińsku - jak zrobić

Co roku podajecie na Wielkanoc jajka przygotowane w ten sam sposób? Zaskoczcie gości jajami po chińsku zwanymi też jajami herbacianymi.


Składniki:
6 jajek
łyżka ciemnego sosu sojowego
czarna herbata - 20 g
pieprz - 5 ziarenek
anyż
cynamon
3 liście laurowe
imbir 
cukier - łyżeczka
sól - łyżeczka



Przygotowanie:
Ugotujcie jajka na twardo (8 minut). Jak ostygną, potłuczcie łyżeczką skorupki. Zagotujcie wodę, do której wrzućcie przyprawy poza herbatą i sosem sojowym. Na koniec dodajcie herbatę i sos. Wrzućcie jajka z potłuczonymi skorupakmi i gotujcie na bardzo małym ogniu przez godzinę. Po zdjęciu z ognia trzymajcie jajka w wywarze jeszcze przez godzinę. Ja do pozostałego wywaru dodaję dwie łyżki octu i robię z niego marynatę do jajek. Trzymam je w lodówce. 
Tak przygotowane jajka faszeruję różnymi nadzieniami na bazie majonezu. Wyglądają dekoracyjnie  i smakują bardzo ciekawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz