czwartek, 6 czerwca 2013

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa są wspaniałe jako danie główne bądź dodatek do dania głównego. Wiosną i latem można wykorzystywać warzywa sezonowe.


Składniki:
2 pomidory
pęczek szparagów (obranych)
młode ziemniaki 
2 główki czosnku
2 papryki
pęczek młodej marchewki
bakłażan pokrojony wzdłuż
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Ziemniaki (nieobrane) podgotujcie z marchewką (około 10 minut). Przygotujcie  2 blachy. Na jednej pieczcie szparagi i pokrojoną, wypestkowaną paprykę z jedną główką czosnku (nada smak). Na drugiej pozostałe warzywa. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Polejcie warzywa oliwą. Posólcie, popieprzcie, posypcie ziołami.  Pieczcie w dość dobrze nagrzanym piekarniku (200-225 stopni) aż warzywa się upieką. Możecie wyviągać je partiami. Nie wszystkie upieką się w jednym czasie. Wystarczy zrobić do nich sos czosnkowy.... 


2 komentarze: