środa, 4 września 2013

Gazpacho - pycha

Gazpacho to idealny pomysł na ostatnie ciepłe dni lata.


Składniki:
1 kg pomidorów
2 małe ogórki
sok z cytryny
łyżka octu winnego
2 papryki
oliwa
2 kromki chleba 
mała cebula 
czerwona cebula
szczypiorek
oliwki
sól
pieprz



Przygotowanie:
Pomidory sparzcie i obierzcie ze skórek. Ja kupuję pomidory  o nazwie bawole serca - prawie nie mają pestek, więc nie muszę ich usuwać. Pokrojone pomiodry, małą cebulę przełóżcie do blendera. Paprykę pokrójcie i wypestkujecie, ogórki obierzcie i pokrójcie. Dodajcie do pomidorów. Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Doprawcie solą, pieprzem, sokiem z cytryny, octem. Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny. Chleb pokrójcie i usmażcie na oliwie. Szczypiorek pokrójcie. Gazpacho możecie podać tak jak ja - z grzankami, szczypiorkiem i czerwoną cebulą polane obficie oliwą. 


1 komentarz:

  1. Robiłam sama bardzo niedawno. Pychotka! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń