poniedziałek, 30 września 2013

Udka z kaczki

Dobra kaczka nie jest zła ;)




Składniki:
2 udka z kaczki
sól
pieprz
oliwa
masło
masło klarowane
majeranek

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzejcie oliwę z masłem klarowanym. Smażcie udka z kaczki. Na koniec posólcie je i popieprzcie. Posypcie majerankiem. Na wierzch połóżcie kawałek masła. Smażcie aż skórka będzie rumiana. Ja podałam z kaszą kuskus. Pyszne i proste.

sobota, 28 września 2013

Grzyby po hiszpańsku - smakują obłędnie!

Podgrzybki w wersji hiszpańskiej ;)  Musicie spróbować!


Składniki:
3/4 kg umytych i oczyszczonych podgrzybków
1 duża cebula
chili
słodka wędzona papryka w proszku
sól
pieprz
masło



Przygotowanie:
Grzyby pokrójcie i podsmażcie na maśle - około 15 minut. Dodajcie pokrojoną papryczkę chili (tyle ile lubicie) i cebulę. Doprawcie paprykę mieloną, pieprzem i solą. Podgrzybki w takiej wersji są genialne. Nigdy wcześniej tak ich nie przygotowywałam. Błąd!

piątek, 27 września 2013

Suszone pomidory domowej roboty


Uwielbiam suszone pomidory. Domowej roboty są znacznie lepsze od tych ze sklepu.


Składniki:
Suche suszone pomidory - 1 kg
olej słonecznikowy (wyciskany)
czosnek
pieprz marynowany
estragon
zioła prowansalskie
chili
peperoncino


Przygotowanie:
Jeśli pomidory kupiliście w Polsce - namoczcie je przez godzinę w letniej wodzie i podsuszcie w piekarniku. Jeśli kupiliście tak jak ja ww Włoszech (najlepiej bez soli), przełóżcie do słoiczków. Do każdego słoiczka dodajcie 2 ząbki pokrojonego czosnku, odrobinę chili i peperoncino, zioła (nie za dużo), 2-3 ziarenka pieprzu marynowanego. Zalejcie oleje.


Po 2-3 dniach pomidory są gotowe. Wytrzymują dość długo. Dla porównania poniżej kupione w Polsce (zwróćcie uwagę na kolor), powyżej przywiezione z Włoch. Aromatyczną oliwę/olej z pomidorów wykorzystuję do sałatek.




środa, 25 września 2013

Carpaccio z podgrzybków

Sezon na grzyby w pełni. Jeśli macie bardzo świeże grzyby, zróbcie carpaccio.


Składniki:
podgrzybki
oliwa
ocet
rozmaryn
pieprz
chili
szczypta ziół prowansalskich


Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte łepki podgrzybków pokrójcie na bardzo cienkie plasterki. Przyprawcie pieprzem, ziołami, drobno posiekanym chili. Zalejcie oliwą z octem w proporcji 3/2. Odstawcie na noc do lodówki. Carpaccio z podgrzybków to idealna przekąską. Ma zaskakujący smak!


poniedziałek, 23 września 2013

Polędwica - rewelacja!

Zbliża się jesień, jest coraz zimniej i mam ochotę na mięso ;)


Składniki:
polędwica wołowa
sól
pieprz
rozmaryn
masło
masło klarowane
oliwa
malutkie cukinie


Przygotowanie:
Polędwice pokrójcie na 2-cm plastry. Lekko rozbijcie ręką. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Smażcie na niej polędwicę po 3 minuty z każdej strony. Posólcie i popieprzcie mięso. Na wierzchu połóżce rozmaryn i łyżkę masła. Przykryjcie patelnię. Po 10 minutch mięso będzie gotowe. Na drugiej patelni rozgrzejcie masło z masłem klarowanym. Smażcie na nim cukinię. Doprawcie solą i pieprzem. Polędwica nie wymaga zbyt wielu przypraw i dodatków. Jest pyszna. 

piątek, 20 września 2013

Zielone szparagi z czerwonym pieprzem


I na koniec moje ukochane zielone szparagi z czerwoym pieprzem i masłem klarowanym. Nic dodać, nic ująć...

czwartek, 19 września 2013

Ostatnie szparagi


To już chyba ostatnie szparagi w tym roku. Nie smakują tak cudownie jak w sezonie, ale nie mogłam się oprzeć. Zrobiłam je klasycznie - ugotowane z dodatkiem odrobiny soli i cukru, posypałam solą i pieprzem, odrobiną tartego żółtego sera. Na to łyżeczka masła. 


środa, 18 września 2013

Pieczone ziemniaki zamiast frytek

Lubię ziemniaki. Za pieczonymi ziemniakami przepadam!


Składniki:
ziemniaki
papryka
cebula
rozmaryn, tymianek - świeże
sól
pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotujcie. Pokrójcie na plasterki. Wymieszajcie z pokrojoną cebulką, papryką. Przyprawcie ziołami, solą, pieprzem. Polejecie oliwą.  Dobrze wymieszajcie. Przełóżcie na blachę. Pieczcie około 25 minut w 180 stopniach. Pieczone ziemniaki to idealny dodatek lub kolacja.

poniedziałek, 16 września 2013

Idealne śniadanie


Sałatka caprese to idealne śniadanie.

Składniki:
1 pomidor
mozarella
bazylia
oliwa


Przygotowanie:
Ser i pomidory pokrójcie, polejcie oliwią, udekorujcie bazylią i zjedzcie. 

sobota, 14 września 2013

Naleśniki biszkoptowe z serem


Neleśniki biszkoptowe to moje ulubione naleśniki. Wystarczy ubić pianę z białek.
Tym razem zrobiłam je z syropem klonowym. 

czwartek, 12 września 2013

Lekka sałatka z kwiatami nasturcji

Kto jada sałatki ten piękny i gładki. Do dzieła!


Składniki:
mieszanka sałat
kwaiaty nasturcji
ogórek
jogurt
sól
pieprz


Przygotowanie:
Z jogurtu, pokrojonego ogórka, soli, pieprzu zróbcie sos. Zalejcie nim sałatę i kwiaty nasturcji. Ta ekspresowa sałatka jest bardzo smaczna. 


środa, 11 września 2013

Pęczak

Lubicie pęczak?
Jakie są Wasze ulubione przepisy z pęczakiem w roli głównej?

wtorek, 10 września 2013

Polędwiczki wg Ani Jurksztowicz

Uwielbiam polędwiczki. Na blogu Ani Jurksztowicz znalazłam fantastyczny przepis i trochę go przerobiłam. 
Oryginalny przepis znajdziecie TU.


Składnika:
polędwiczka
musztarda
śmietana
oliwa
1/2 szklanki białego wina
sól
pieprz
pieprz czerwony
bułka tarta


Przygotowanie:
Polędwiczę pokrójcie i rozbijcie pięścią. Posmarujcie ze wszystkich stron musztardą. Obtoczcie w tartej bułce i obsmażcie na oliwie. Jak się zrumienią z obu stron, dodajcie śmietaną (około 125 ml), wino, doprawcie solą i pieprzem. Duście około 7 minut. Tak przygotowane polędwiczki są pyszne!

poniedziałek, 9 września 2013

Barszcz po tatarsku - najlepszy jaki jadłam


Uwielbiam buraki. Zawsze wydawało mi się, że barszcz z "mojego domu" babciny jest najlepszy na świecie. Do czasu, kiedy spróbowałam barszczu po tatarsku. Genialny!


Składniki:
4-5 buraków
2-3 jabłka
2 łyżki masła
1/2 szklanki czerwonego wina
liść laurowy
1 goździk
5 ziarenek pieprzu
2 ziela angielskie
sól
1,5 litra bulionu mięsnego (ja miałam z indyka)
śmietana


Przygotowanie:
Jabłka i buraki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Podsmażcie na maśle. Dodajcie do bulionu. Dodajcie przyprawy i wino. Jak barszcz będzie gotowy na talerzu możecie dodać śmietanę, choć bez jest równie smaczny. 



niedziela, 8 września 2013

Niedzielne śniadanie

Jajka na śniadanie to klasyka. A do tego kawior.



Składniki:
jajka ugotowane na twardo
kawior
sól
pieprz
śmietana


Przygotowanie:
Kawior wymieszajcie ze z łyżką śmietany (kwaśnej). Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z ugotowanymi jajkami.


sobota, 7 września 2013

Nadziewane kwiaty cukinii


Faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście nasleśnikowym to rewelacyjna przekąska.


Składniki:
kwiaty cukinii
ricotta
oliwa
mąka pszenna
mleko
jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie


Przygotowanie:
Z mąki pszennej, jajka i mleka zróbcie ciasto neleśnikowe - musi być bardziej gęste od ciasta na naleśniki. Przyprawcie je solą, pieprzem i ziołami. Odstawcie na pół godziny. W tym czasie zajmijcie się kwiatami cukinii. Umyjcie je i osuszcie. Faszerujcie każdy kwiat łyżką sera ricotta.



Na patelni rozgrzejcie oliwę. Każdy kwiat obtaczajcie w cieście naleśnikowym. Smażcie z każdej strony na rumiany kolor. Smażone kwiaty cukinii są cudowne - musicie spróbować!




piątek, 6 września 2013

Roladki z bakłażana


Jeśli lubicie bakłażany roladki z bakłażana pewnie Wam posmakują. Niestety są dość pracochłonne.


Składniki:
bakłażan
oliwa
3 ząbki czosnku
ricotta
sól
pieprz
pieprz czerwony
ocet balsamiczny
zioła (świeża bazylia, tymianek, oregano...)



Przygotowanie:
Bakłażana pokrójcie na wzdłuż na cienkie plastry. Posypcie obficie solą i odstawcie na 2 godziny. Po tym czasie wodę odlejcie. Z 2 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę), oliwy (3-4 łyżki), octu balsamicznego (2 łyżki) przygotujcie marynatę. Bakłażany osuszcie ręcznikiem i dokładnie wymieszajcie z marynatą. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut aż zmiękną i zaczną się rumienić. 


Ricottę przyprawcię solą, pieprzem, pieprzem czerwonym (dokładnie rozetrzyjcie go w dłoniach), dodajcie przeciśnięty ząbek czosnku i posiekane zioła. Nakładajcie masę na ostudzone bakłażany i zwijajcie w roladki. Wstawcie do lodówki na 2 godziny. Roladki bakłażanowe są pyszne. 


czwartek, 5 września 2013

Tarta z gruszkami w winie - pyszna

Tarty robi się prosto i szybko. Sezon na gruszki kończy się powoli - spieszcie się. 


Składniki:
ciasto filo
oliwa
masło
kg gruszek
cukier puder
1/2 szklanki czerwonego wina
szczypta cynamonu
125 ml śmietany
2 jajka



Przygotowanie:
Płat ciasta philo przesmarujcie masłem (roztopionym), na wierzch połóżcie kolejny płat ciasta fillo i posmarujcie go masłem. Powtórzcie czynność. Wierzch posmarujcie masłem. Ciastem wyłóżcie formę posmarowaną masłem. Podpieczcie w piekarniku (150 stopni, 10 minut). Gruszki obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie. W rondlu podgrzejcie wino z 1 łyżką cukru pudru i szczyptą cynamonu. Jak wino zredukuje się odrobinę, dodajcie gruszki. Kiedy gruszki zmiękną, przełóżcie je na podpieczone ciasto (bez pozostałego syropu). Polejcie je rozmieszaną śmietaną z jajkami i 1 łyżką cukru pudru. Pieczcie w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Tartę możecie podawać polaną zredukowanym winem z gruszek. Tarta gruszkowa na cieście filo jest bardzo smaczna, ale trochę pracochłonna. 


środa, 4 września 2013

Gazpacho - pycha

Gazpacho to idealny pomysł na ostatnie ciepłe dni lata.


Składniki:
1 kg pomidorów
2 małe ogórki
sok z cytryny
łyżka octu winnego
2 papryki
oliwa
2 kromki chleba 
mała cebula 
czerwona cebula
szczypiorek
oliwki
sól
pieprz



Przygotowanie:
Pomidory sparzcie i obierzcie ze skórek. Ja kupuję pomidory  o nazwie bawole serca - prawie nie mają pestek, więc nie muszę ich usuwać. Pokrojone pomiodry, małą cebulę przełóżcie do blendera. Paprykę pokrójcie i wypestkujecie, ogórki obierzcie i pokrójcie. Dodajcie do pomidorów. Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Doprawcie solą, pieprzem, sokiem z cytryny, octem. Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny. Chleb pokrójcie i usmażcie na oliwie. Szczypiorek pokrójcie. Gazpacho możecie podać tak jak ja - z grzankami, szczypiorkiem i czerwoną cebulą polane obficie oliwą. 


wtorek, 3 września 2013

Smażona cukinia - przepyszna

Cukinię mogłabym jeść codziennie.


Składniki:
1 mała cukinia
ugotowane na parze brokuły
garść oliwek
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
anchois
sól
pieprz
oliwa


Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie na plasterki i usmażcie na oliwie. Jak cukinia będzie się rumienić dodajcie pokrojony czosnek. Po 2-3 minutach doajcie brokuły, 5-6 anchois, oliwki. Przyprawcie solą, pieprzem i ziołami. Smażona cukinia jest naprawdę pyszna!